Februari 2021

Voor het eerst in jaren weer een flink pak sneeuw. En een hoop kou. Om te beginnen niet zo leuk voor het dierenleven in de tuin. We hebben daarom maar een hoop snoepgoed opgehangen voor de vogels, de laatste nestjes opgehangen, de vijver weer voorzien van de blaassteen die zuurstof brengt en die zorgt dat er een open plek blijft in de vijver. Dat laatste is ook heel aantrekkelijk voor aalscholvers en reigers, maar liever een beetje minder karpers dan helemaal geen karpers. In een vorige strenge winter vóór de blaassteen zijn er zo’n dertig grote karpers gestikt. Dat gaf een hoop schaamte. Het water van de kippen moet nu iedere dag even bij de radiator om te ontdooien. En verder is de tuin bezaaid met takkenrillen, het krioelend spul heeft een grote kans om te overleven. De vorstgevoelige planten stonden al in de licht verwarmde kas, maar voor de zekerheid hebben we wat laurier en oleander onder een afdak gezet. In het najaar hebben we wat grotere granaatappelbomen in pot gezet, daar hebben we nog weinig ervaring mee. We hebben een serieuze poging gedaan om ze met vlies te omwikkelen. Nu maar even afwachten.

Tot slot is de kou niet zo prettig voor de menselijke bewoners. Begrijpen doe ik het nog steeds niet, maar onze kachel heeft vanwege buitensensoren een aantal dagen nodig om de kou de baas te worden. In een scheef huis met scheve, tochtende ramen is dat de eerste dagen met die oostenwind geen pretje. Het is binnen vijftien, zestien graden. Geen feest voor zittende beeldschermwerkers. Gode zij dank heeft ons voorhuis ouderwetse, maar werkende, luiken. Het wordt wel erg donker binnen, maar je kunt ook niet alles hebben. Helaas bleek achter één van de luiken een piepkleine vleermuis te zitten die meteen een enorme keel opzette toen ik het luik voor ons dicht, maar voor hem of haar open wilde doen. Ik betwijfel of dat beestje de winter overleeft, maar het luik zit voor ons nog steeds open.

Ook kreeg ik van onze imker Ahmet nog de instructie om het ventilatiegaatje van de bijenkast schoon te maken van stuifsneeuw. Net als vissen hebben ook die bijen frisse lucht nodig.

Een mens is zomaar uren extra in de weer bij zo’n polaire vortex. Maar het is wel genieten buiten. Wanneer ik er achter ben hoe ik een filmpje kan uploaden heb ik nog iets heel moois van mijn hond. Nou, dat lijkt gelukt. Klik eens hier. Volgende keer gaat het weer over planten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *