Februari 2022

Nog maar weinig sneeuw gezien dit jaar zoals op dit beeld, maar de broertjes van Limburg leefden ook in de kleine ijstijd. Ben benieuwd wat de uitbarsting van Tonga gaat betekenen voor ons weer de komende jaren, een aswolk van 55 kilometer hoogte zou zomaar eens fors tegengas kunnen geven aan de door ons meer uitgestoten CO2. Dat geeft ons wat respijt. Maar dat het hier tuinieren wordt als in Barcelona is voorlopig nog niet het geval, mijn geloof daarin heeft met het smadelijke afsterven vorig jaar van mijn grote, als winterhard gekochte, granaatappelbomen een behoorlijke deuk opgelopen.

Wat zijn de Spanjaarden toch gezegend, in het hele land, althans in Andalusië en Galicië, streken die ik het afgelopen jaar bezocht, worden sinaasappelbomen gewoon gebruikt als laanbomen in de stad. Niets geen gesjouw in het najaar naar serres of kassen, gewoon in de volle grond laten staan. Je moet in steden als Sevilla en Malaga wel uitkijken dat je niet uitglijdt over de valsinaasappels, dat is weer wat minder voor je verwachte levensjaren. Onbegrijpelijk dat wij als Nederlands volk niet massaal naar Spanje emigreren. Ze hebben daar ruimte zat. Om daar nu als pensionado alleen met je vrouw te gaan zitten is natuurlijk niks, ook de kinderen, neven, nichten, omen, tantes en vrienden moeten mee. Dan geven we Nederland weer terug aan de natuur. En dat Spanje droog is, is in elk geval in Andalusië niet te merken. Watermanagement is daar uitgevonden voordat onze prins, nu koning, daar erg in had. Het Alhambra is één spetterende bedoening, stromend water waar je maar kijkt. En dat geldt ook voor het Alcazar in Cordoba.

En dan kunt u wel zeggen dat zo’n volksverhuizing een utopie is, maar de naam Andalusië komt weer van Vandalusia en die naam verwijst naar de Vandalen die er een tocht vanaf Oost-Europa voor over hadden om daar te komen. En nog wel via Noord Afrika. De reis duurde tientallen jaren. Met Easyjet zijn wij er in een wip. Wat let ons?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.